November

Vive dieet- en leefstijladvies

Brandstof bij inspanning: Koolhydraten
Bij langdurige inspanning met constante intensiteit, zoals hardlopen, maken de spieren bijna uitsluitend gebruik van het aërobe metabolisme. Aëroob betekent dat er zuurstof nodig is om energie te verbranden.

 

Brandstof bij inspanning: Koolhydraten

Bij een korte sprint maakt het lichaam voornamelijk gebruik van een anaërobe manier om energie te verbranden, namelijk ATP en CP. De belangrijkste brandstoffen voor het aërobe metabolisme zijn vetten en koolhydraten. Daarnaast worden ook eiwitten gebruikt bij energieproductie bij langdurige inspanning. Hoe groter de intensiteit van de inspanning des te groter het aandeel van koolhydraten bij de verbranding.

Koolhydraten en de opslag hiervan
Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor de sporter. Ze leveren snel en gemakkelijk energie. Je lichaam maakt twee keer zo snel energie vrij uit koolhydraten in vergelijking met vetten. Koolhydraten is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers zoals fruitsuikers, zetmeel en suiker uit de suikerpot. Koolhydraten worden in het bloed opgenomen in de vorm van glucose.

Glucose wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen. Wanneer het glucose niet direct wordt verbrand door de spieren kan het worden opgeslagen in de spieren of de lever. Dit opgeslagen glycogeen is een reserve-energie voor als je gaat sporten. Je lever en spieren kunnen echter maar een beperkte hoeveelheid glycogeen opslaan. Is de glycogeenopslag vol, dan wordt de rest van de glucose opgeslagen in de vorm van vet.

Tijdens het sporten heb je continue snelle energie nodig (koolhydraten). Koolhydraten die je die dag voor een training of wedstrijd hebt gegeten kunnen je nooit een hele training of wedstrijd voorzien van voldoende energie. Daarom ga je altijd over op de reserve-energie, namelijk glycogeen. Dit glycogeen wordt tijdens de sportinspanning omgezet tot snelle energie.

De glycogeenvoorraad in je lichaam is beperkt. Maar door een goede trainingsopbouw en een koolhydraatrijke voeding kun je deze voorraad behoorlijk groter maken. Je glycogeenvoorraad levert je genoeg energie voor 1 à 1,5 uur sporten. Daarna is de voorraad op en ga je over op de vet- en eiwitverbranding. Dit gaat behoorlijk ten koste van je prestatievermogen. Aanvullen van koolhydraten is daarom een must. Elk kwartier gemiddeld 150ml isotone sportdrank.

Recept voor een zelfbereide dorstlesser:
75g maltodextrine of glucose, te koop bij de apotheek;
1 liter water
Voeg er wat druppeltjes citroensap aan toe;
Eventueel kan je daaraan ook een of twee gram zout toevoegen.

Vive Dieet- en leefstijladvies
Diëtist Martine Bos
http://www.vive-dietist.nl

Wij stellen het op prijs als je deze informatie deelt met anderen.
Indien je de teksten wilt hergebruiken of kopiëren houdt er dan rekeninng mee dat de tekst op deze pagina auteursrechtelijk zijn beschermd en enkel verspreid mogen worden o.v.v.: 
Auteur: Martine Bos, Vive Dieet- en leefstijladvies & Bron: Looppassie.nl

 

Advertenties
  • RSS Hardloopkrant

    • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.
  • RSS Runnersweb

    • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.