Sandra den Brok

Mijn passie hardlopen.
Het was zeer zeker geen liefde op het eerste gezicht. In het begin was het vooral ploeteren en afzien. En me regelmatig afvragen wat ik in hemelsnaam aan het doen ben. En die runners’ high? Nou mooi niet.

Het klonk ook allemaal te mooi om waar te zijn. Ik las in september 2006 een inspirerend artikel over hardlopen. Nou… dat moest ik toch ook kunnen? Dat ik helemaal geen conditie had was ook geen enkel probleem. Als je het maar goed op zou bouwen zou het helemaal goed komen. In mei 2007 liep ik bij de Marikenloop mijn eerste 5km wedstrijd. Wat was ik trots! Zo trots dat… ik de maanden die volgden op de wedstrijd geen enkele keer meer heb gelopen.

Dit was niet de manier begreep ik. Een wedstrijd is een goede stok achter de deur, maar met een wedstrijd per jaar kwam ik er niet. Dus zocht ik er naast de Marikenloop in mei een wedstrijd bij. Die tweede wedstrijd was in september en omdat ik in Tilburg werk, was de meest voor de hand liggende keuze de Tilburg Ten Miles. Ik meldde me ook aan bij een loopgroep. Ik vond het doodeng. Ik was zo bang dat ik niet mee zou kunnen komen. Die angst was helemaal nergens voor nodig. Ik liep inderdaad niet in de kopgroep (zoveel zelfkennis had ik wel :-)), maar het was nou ook niet zo dat ik door mijn slakkengang de hele training op hield.

Langzaam maar zeker begon ik het hardlopen steeds leuker te vinden. Het kreeg een vaste plaats in mijn weekritme. Waar ik voorheen er eigenlijk alles aan deed om een smoes te hebben om niet te gaan lopen, deed ik er voortaan alles aan om naar de training te kunnen. Het was voor mij ook eigenlijk helemaal geen opgave meer.

Inmiddels loop ik het hele jaar door 2-3 keer per week. Meestal met de groep, maar ook wel eens alleen. Als ik een keertje niet kan gaan trainen dan gaat het kriebelen. Dus sja… ik kan wel zeggen dat ik er een beetje verslaafd aan ben. Ik had dit echt nooit verwacht toen ik met hardlopen begon. Ik had ook niet verwacht dat het zo’n gezellige sport is. Natuurlijk moet je wel wat conditie hebben… maar als je die conditie hebt, dan kun je best gezellig kletsen tijdens het hardlopen. Ik heb echt hele leuke mensen ontmoet tijdens het hardlopen.

Voorbereiding op…. de Berenloop (Terschelling)
Pffff ik voel mijn spieren. De training van vandaag was afzien. Heel zwaar parcours. Er zaten bergjes in (Duinen), los zand, bergpaden en een paar kleine stukjes asfalt. We hebben bijna 21 km door de Loonse en Drunense Duinen geploeterd. Waarom? We zijn ons aan het voorbereiden op de Berenloop op 7 november.

Toen ik me inschreef had ik eigenlijk de informatie over de wedstrijd zelf niet goed gelezen. Een van mijn loopmaatjes zei dat de wedstrijd heel snel vol zou zitten, dus dat we echt meteen na het openen van de inschrijving klaar moesten zitten. Ik kwam er iets later achter dus ik was bang dat de wedstrijd inmiddels al vol zou zitten. Maar… ik had geluk! Ik kon meedoen.

Weken later las ik: ‘Een van de mooiste en zwaarste marathons van Nederland‘. Zwaar doordat een deel van het parcours door de duinen en over het strand is. Waar was ik aan begonnen? Ik had nog maar een halve marathon gelopen. Zou het me wel lukken om een van de zwaarste (halve) marathons te lopen? Inmiddels heb ik drie halve marathons gelopen en weet ik dat de afstand in principe moet lukken. Het enige waar ik me niet helemaal zeker over voel is het parcours zelf.

Aan de voorbereiding ligt het in ieder geval niet. Normaal gesproken trainen we twee keer per week: een keer intervaltraining en een keer duurloop. Sinds augustus is daar heuveltraining aan toegevoegd. Bij gebrek aan heuvels in Tilburg rennen we een fietsbrug op en af. Niet de meest inspirerende training natuurlijk, maar wel heel erg effectief. En soms gaan we ergens anders lopen: een paar weken geleden gingen ze naar Dishoek (ik kon zelf niet mee toen) en vandaag dus naar de Loonse en Drunense Duinen. Over twee weken gaan we ook nog een duurloop van 15 km doen in natuurgebied de Regte Heide. Dat vind ik nou zo leuk aan hardlopen: je bent actief bezig en je ziet nog eens wat.

Ik kijk nu al uit naar de Berenloop. We hebben er een lang weekend van gemaakt. Op vrijdag gaan we heen, we slapen met z’ 14-en in een huisje en we gaan op maandag weer terug naar huis (de wedstrijd zelf is op zondag). Het activiteitenteam (twee vrijwilligers in onze loopgroep) heeft een compleet programma samengesteld. Wat we precies gaan doen, weten we nog niet. Maar eigenlijk maakt het niet eens uit. Ze zijn er zo enthousiast en geheimzinnig over dat het wel leuk moet worden. Ik heb er zin in.

Profielschets van mijzelf:

Naam: Sandra den Brok
Leeftijd: 36 jaar
Loopt sinds: sept 2006
Gezinssituatie: getrouwd en moeder van twee kinderen (6 en 7)
Werk: projectredacteur educatieve uitgeverij
Favoriete afstand: Halve marathon. Ik ben een echte duurloopster. Niet zo snel op de korte afstanden, maar wel in staat erg lang hetzelfde tempo te lopen.
Hardloopdroom: Marathon van NY lopen (ik ben er al voor aan het sparen!)

Advertenties
  • RSS Hardloopkrant

    • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.
  • RSS Runnersweb

    • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.